Pretpark Amsterdam

25 jaar evenementenveiligheid in de hoofdstad

Pretpark Amsterdam

25 jaar evenementen-veiligheid in de hoofdstad

Door: Audri van Duin en Anneke Krol (GHOR Amsterdam-Amstelland). Foto boven: Bert Gerlagh, Collectie Stadsarchief Amsterdam

In het jaar waarin de GHOR haar 25e verjaardag viert wordt Amsterdam precies dertig keer zo oud, namelijk 750 jaar. Een jaar dat in de hoofdstad groots gevierd wordt met kleinschalige buurtinitiatieven tot het beste dat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van muziek, theater, kunst en cultuur, sport en onderwijs. Eén van de hoogtepunten van het jubileum is het feest ‘Op de Ring’ op 21 juni 2025. Omdat de ring A10 voor een groot gedeelte zal worden afgesloten en een dag lang dé plek is voor feestvierende bezoekers, wordt het voor de hoofdstedelijke nood- en hulpdiensten een flinke uitdaging. Ook de GHOR staat voor een belangrijke opgave om zorg te dragen voor bestuurlijke afstemming en de continuïteit van zorg zoveel mogelijk te waarborgen.

Wel wat gewend

“Inderdaad een enorme klus”, aldus Audri van Duin, coördinator evenementen bij de GHOR. “We zijn in Amsterdam gelukkig wel wat gewend. Naast de grote evenementen die jaarlijks in de stad plaatsvinden, zoals Koningsdag, de Pride, het Amsterdam Dance Event (ADE) en de Amsterdam Marathon, hebben we in de hoofdstad ook regelmatig te maken met andere en soms min of meer ‘spontane’ uitdagingen op evenementengebied. Zelf ben ik sinds 2004 werkzaam bij de GHOR Amsterdam-Amstelland en vanaf 2010 betrokken bij het adviseren van evenementen. Mijn toenmalige collega Theo Aalders had hulp nodig bij de kleinere evenementen, wat ik toen heb opgepakt. Theo bleef de grote evenementen voor zijn rekening nemen en stortte zich dat jaar op SAIL, de Giro d’Italia en de huldiging van het Nederlands elftal, dat - ondanks een verloren finale - in Amsterdam gehuldigd werd.

Mensenmassa op Koningsdag Amsterdam

Korte voorbereidingstijd

“Van al die evenementen vond ik de huldiging wel het spannendst; er werd ruim een miljoen bezoekers verwacht en de voorbereidingstijd was kort. Het was mooi om te zien hoe groot het improviserend vermogen van alle partners was. Die doordeweekse dag werd al het besteld vervoer afgezegd, werd de eerste hulp in ziekenhuizen opgeschaald en werd er een EHBO-vaartuig speciaal uit Friesland gehaald. De opschaling bleek achteraf gezien gelukkig puur preventief maar heeft laten zien dat de geneeskundige hulpverlening op alles was voorbereid.”

“Na het plotselinge overlijden van Theo in 2012 hebben we met een nieuw team de evenementenadvisering opgepakt”, vertelt Audri. “Lange tijd om na te denken over onze aanpak hadden we niet want in januari 2013 kondigde toenmalig koningin Beatrix de Troonswisseling aan. Wederom waren er slechts een paar maanden om het geheel in goede banen te leiden. We hebben destijds onder leiding van collega Kier de Jong, die net een blauwe maandag was overgestapt vanuit de Meldkamer Ambulancezorg (MKA), alles op alles gezet om het evenement vanuit geneeskundig perspectief goed voor te bereiden en uit te voeren. Volgens mij is dat goed gelukt. Ik heb de herinneringsmedaille die we allemaal als bedankje kregen nog thuis liggen.”

Presidentieel vertoon

“Je zou denken dat we daarna even rust kregen, maar niets is minder waar”, gaat Audri verder. “Tijdens de Nucleair Security Summit (NSS) bleek de toenmalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, een bezoek aan het Rijksmuseum te willen brengen. Afspraken moesten worden gemaakt met Ambulance Amsterdam, de ziekenhuizen, huisartsen en overige partners en gezien het hoge risicoprofiel werd er die dag preventief opgeschaald naar GRIP4. Al met al een spannende dag met het nodige presidentiële vertoon, die in mijn herinnering, en onder de bezielende leiding van ons toenmalige hoofd bureau Jan Woldman, voor de GHOR prima is verlopen.”

Audri vervolgt: “Na enkele relatief ‘rustige’ jaren moesten de voorbereidingen voor SAIL 2020 in maart dat jaar abrupt gestaakt worden door de coronacrisis, die niet alleen de hele wereld op zijn kop zette maar ook voor de meest bizarre en onvoorspelbare periode in evenementenland zorgde. Op sommige momenten was er totaal niets mogelijk, terwijl op ander momenten - onder een onnoemelijke hoeveelheid voorwaarden - af en toe voorzichtig deurtjes open gingen. Deze deurtjes gingen dan acuut weer dicht zodra het virus weer opleefde. Heel hectisch en onvoorspelbaar allemaal.”

Foto's: Bezoek van president Obama aan het Rijksmuseum (Audri van Duin)

Evenementendruk op de zorg

“Wat de laatste jaren behoorlijk is veranderd, is de druk op de zorg. Hierbij wordt ook zogenaamde ‘evenementendruk’ ervaren. We zijn als GHOR de zorgpartners daarom directer gaan betrekken bij de totstandkoming van de Amsterdamse evenementenkalender. Zo verschijnt de concept kalender tegenwoordig eerder en worden de mogelijke knelpunten met elkaar besproken. Het blijkt bijvoorbeeld niet wenselijk dat twee grotere evenementen (deels) samenvallen, zoals in 2024 het geval was met het Amsterdam Dance Event en de Amsterdam Marathon. Via gesprekken met de gemeente proberen we dat te voorkomen.”

“Niet te voorkomen is dat 2025 een druk en spannend evenementenjaar zal worden”, besluit Audri. “Amsterdam zal dit jaar flink uitpakken met het 750-jarige bestaan met als hoogtepunt het feest ‘Op de Ring’ en niet te vergeten SAIL en de Amsterdam Marathon die allebei een ‘750-jaar sausje’ zullen krijgen. Maar met de juiste voorbereiding zorgen we er als ‘jarige’ GHOR samen met onze partners voor dat het wederom een mooi en veilig jaar wordt.”

Meer lezen over GHOR Amsterdam-Amstelland? Kijk dan op de website of op LinkedIn.

Vorige pagina
Volgende pagina