LCMS-GZ: Samenwerking en innovatie in crises
Landelijk Crisismanagement Systeem voor de Geneeskundige Zorg
LCMS-GZ: Samenwerking en innovatie in crises
Landelijk Crisismanagement Systeem voor de Geneeskundige Zorg
Tekst: Nikki Vaessen-de Rooij en Rianne Weide (Veiligheidsregio Limburg-Noord) en Marcel Penders en Danny ten Berge (Veiligheidsregio Zuid-Limburg).
LCMS-GZ, het Landelijk Crisismanagement Systeem voor de Geneeskundige Zorg, is een cruciaal instrument voor de GHOR tijdens grote crises en incidenten. Met dit systeem kunnen we informatie over het incident delen, zodat alle instanties weten wat er aan de hand is en wat de gevolgen en knelpunten kunnen zijn voor de zorg, zowel op regionaal als provinciaal niveau.
De meerwaarde van LCMS-GZ
Het samenwerken via LCMS-GZ zorgt ervoor dat de GHOR snel en adequaat kan samenwerken met de zorgpartners en de hulpdiensten. Zorgpartners kunnen live meekijken met ‘het plot’ (kaart) en zijn zo real-time op de hoogte van de locatie en omvang van het incident. Voorheen moesten zorginstellingen gebeld of gemaild worden voor informatie: een tijdrovende klus met snel verouderde gegevens. LCMS-GZ maakt dit proces efficiënter en betrouwbaarder.
Inzet en partners
LCMS-GZ wordt ingezet vanaf GRIP 2-incidenten. Het project is een samenwerking tussen GHOR Zuid-Limburg, GHOR Limburg-Noord en het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL). In Limburg zijn 41 zorginstellingen aangesloten, waaronder acute zorgpartners (ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancezorg en GGD) en niet-acute zorgpartners (bijv. gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuizen). Limburg is de eerste regio in Nederland die niet-acute zorgpartners heeft aangesloten, wat ons tot een landelijke pilot maakt.
Implementatie en betrokkenheid
In mei 2023 startte het project ‘Zorg voor Verbinding’, waarin zorgpartners werden aangesloten op LCMS-GZ. Beide GHOR-bureaus in Limburg en het Netwerk Acute Zorg Limburg werkten nauw samen. De zorgpartners in Limburg waren zeer betrokken en werkten graag mee aan de implementatie van het systeem en de netcentrische werkwijze. Een projectgroep met collega’s uit Noord, Zuid en het NAZL, plus een zorgpartner, leidde het project. Daarnaast was er een klankbordgroep waarin zorgpartners uit verschillende sectoren meedachten. Limburg is uniek omdat wij als eerste regio niet-acute zorgpartners hebben aangesloten. Daarnaast hebben we samen met Zuid-Limburg een uniforme werkwijze ontwikkeld, waardoor zorgpartners die in beide regio’s werken slechts één werkwijze hoeven te onthouden.
Oefenen
Om up-to-date te blijven, willen we nog meer samenwerken met zorgpartners tijdens oefeningen die wij als GHOR of als Veiligheidsregio organiseren. Bij wijzigingen in het systeem of de werkwijze communiceren we hier duidelijk over met de zorgpartners. Daarnaast hebben we twee succesvolle ‘go-live’ momenten georganiseerd. Hierbij werd het hele systeem van melding en alarmering tot afschaling beoefend, met positieve evaluaties van het NIPV en de zorgpartners.
Toekomstverwachtingen
We hopen in de toekomst te blijven oefenen en netcentrisch samen te werken met zorgpartners tijdens incidenten op regionaal en provinciaal niveau. Er zijn veel ideeën voor doorontwikkeling, maar de focus ligt nu op het verder versterken van de huidige samenwerking. Met deze innovatieve aanpak en sterke samenwerking zetten we als GHOR Limburg een belangrijke stap in het verbeteren van crisismanagement in de zorgsector.
