Voorwoord
Op 31 december 2024 bestond de GHOR 25 jaar, een zilveren jubileum! En ondanks dat de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk nog nooit van de GHOR heeft gehoord, is deze organisatie anno 2025 relevanter dan ooit. We zien de laatste jaren dat zich meer crises aandienen die complexer en langduriger van aard zijn dan 25 jaar geleden. We verwachten als samenleving dat alles in Nederland goed geregeld is, dat we geleerd hebben van eerdere incidenten en dat we goed zijn voorbereid om nieuwe onverwachte situaties en mogelijke calamiteiten het hoofd te bieden.
Dat geldt bij uitstek voor de gezondheidszorg, waarbij het gaat om de gezondheid van mensen: ons grootste goed. Daarom is het cruciaal dat alle schakels in de geneeskundige keten, van hulpdiensten tot zorgorganisaties precies weten wat ze tijdens een groot incident of crisis moeten doen en met wie ze dan moeten samenwerken. Door de juiste betrokken partners te kennen, door samen te werken, en door op te leiden, te trainen en te oefenen. Alleen als de zogenoemde witte keten goed is voorbereid en soepel samenwerkt met elkaar en met andere hulpdiensten, kan onnodige gezondheidsschade door rampen en crises voorkomen worden. Niet meer dan logisch dus, dat er in het publieke domein een organisatie is die zich daarvoor inzet: de GHOR.
Dat geldt niet alleen voor de ‘klassieke’ rampen en ongevallen. De samenleving wordt complexer en we we moeten ons voorbereiden op nieuwe risico’s en dreigingen. Denk aan de gevolgen van klimaatverandering (zoals hitte en overstromingen), het risico op pandemieën en militaire en hybride dreigingen. Dat stelt ons voor nieuwe uitdagingen waar wij en onze partners ons op moeten voorbereiden. Daarom is de GHOR ook in de toekomst een onmisbare schakel in de keten van zorg en crisisbeheersing.
Een jubileum is bij uitstek een moment om terug te kijken: hoe zijn we ooit begonnen, welke weg hebben we afgelegd en wat hebben we in die 25 jaar zoal meegemaakt? Tegelijkertijd is het ook een moment om vooruit te kijken: met de kennis van nu, de ervaring van de afgelopen 25 jaar en de nieuwe risico’s en dreigingen, waar willen we naartoe? Dat alles gaan we doen in een serie e-magazines, een gezamenlijke productie van alle GHOR-bureaus. Van de vuurwerkramp in Enschede tot het hoogwater in Limburg, van evenementenadvisering tot zorgrisicoprofielen, en van de coördinatie in witte kolom tot samenwerking met brandweer en politie: het brede spectrum van GHOR werkzaamheden komt in deze magazines aan bod. Ik wens u veel leesplezier!
André Rouvoet, Voorzitter GGD GHOR Nederland