Voorwoord

Vijfentwintig jaar geleden werkte ik als recherchechef bij de politie. Ik weet nog dat ik voor het eerst hoorde over een nieuwe rol, een ‘witte’ functionaris die de operationele leiding had over de GHOR: de RGF, Regionaal Geneeskundig Functionaris. Mijn eerste kennismaking met de RGF was in mijn rol als algemeen commandant binnen de crisisorganisatie van de politie. Het was de tijd van de dreigingen met ‘Antrax-brieven’, een zwaar giftige stof, bedoeld om angst te zaaien. De enveloppes met een onbekend wit poeder moesten worden onderzocht terwijl de locatie in quarantaine ging en niemand deze mocht verlaten. Fijn toen (en nu nog steeds) om een vertegenwoordiger vanuit de geneeskundige keten aan boord te hebben. Een jubileumjaar geeft ons de kans om stil te staan, om uit te zoomen en met de kennis van nu terug te kijken. Natuurlijk kijken we in het kader van crisisbeheersing heel vaak terug: we evalueren onze inzet bij incidenten en kijken doorlopend hoe het beter kan. Maar dat doe je relatief kort na een inzet en zelden met de kennis van vele jaren die erop volgden. Nu we terugkijken op de afgelopen 25 jaar, zien we hoe we onderdeel zijn van de geschiedenis. We kwamen in actie op talloze momenten die in het collectieve geheugen gegrift staan: de vuurwerkramp, de poldercrash, de overstromingen in Limburg. Ik ben er trots op dat ik onderdeel mag uitmaken van zo’n mooie organisatie, die zo belangrijk werk doet. En dat belangrijke werk blijven we doen, want we richten onze blik ook op de toekomst. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. De samenleving wordt complexer en we zien nieuwe risico’s en dreigingen ontstaan. En de geopolitieke situatie is wankeler dan die in lange tijd is geweest. Crises worden complexer, duren langer, overstijgen regiogrenzen en raken steeds vaker meerdere domeinen tegelijk. In deze dynamiek is de rol van de GHOR relevanter dan ooit. Niet alleen als organisatie die de geneeskundige keten coördineert tijdens acute situaties, maar ook als organisatie die proactief bijdraagt aan risicobeheersing, weerbare zorg en informatiemanagement.

In dit tweede magazine leest u daarom niet alleen over indrukwekkende inzetten in het verleden, maar ook over evenementenadvisering, het zorgrisicoprofiel en LCMS-GZ.

De rol van RGF van 25 jaar geleden bestaat niet meer als zodanig. Deze is inmiddels doorontwikkeld naar een professionele en parate ‘witte’ crisisorganisatie met diverse functies: van Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg tot (operationeel) Directeur Publieke Gezondheid, ondersteund door het Hoofd Informatie, Hoofd Ondersteuning en de medewerkers op het actiecentrum GHOR. Een stevige organisatie die niet meer is weg te denken uit het crisislandschap.

Ik wens u veel leesplezier. Henk Bril Voorzitter Bestuurscommissie GHOR van GGD GHOR Nederland Directeur Publieke Gezondheid, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

Vorige pagina
Volgende pagina